jisses

Alltså NUUUUU snackar vi lammkött!

Ulrik Munther....... Vet inte vad jag ska säga. SUPERFIN. Jag har verkligen börjat älska lammkött????? Speciellt han.
Nåja, nog om lammkött. Märks att jag är hemma. Åt fil och hjortonsylt till frukost och korv och makaroner till middag. Gött! 
Nä nu är det allsång med Ulrik Munther på tv4! Hörs sen. /besattKommentarer
Postat av: lammkött spisarN^

SPIIIIIISE LAMMKÖTTTTTTTTTTTTTTTT

2011-07-26 @ 20:51:30
Postat av: duvetvem

Lammet slaktas när det är mellan en månad och ett år gammalt, med en vikt på mellan 5,5 och 30 kg. Köttet är vanligtvis spädare än från äldre får och förekommer oftare i västliga länder. Årslamm och får har en starkare smak än lamm då de innehåller en högre koncentration av fettsyra. Får och årslamm brukar också vara mindre mört än lamm och passar därför bättre till grytor.Lamm delas ofta in i tre delar; framdel, fransyska och bakdel. Framdelen inkluderar nacken, axeln, frambenen och revbenen upp till skulderbladet. Bakdelen inkluderar bakbenen och höften. Fransyskan inkluderar revbenen mellan de två andra delarna.Lammstek är en mör del från bakdelen, som lämpar sig för stekning i ugn. Ibland styckas och säljs den översta delen av lammsteken separat som lammrostbiff.Enligt kosher får man äta får, liksom kokött, men de måste slaktas medan de är vid medvetande. Man inte får äta vissa delar av fåret. Liknande regler gäller för halal.Lammkött är speciellt vanligt i medelhavsköket, Mellanösterns matlagning, indisk och kinesisk mat, av både ekonomiska och religiösa skäl.Köttet är även vanligt i matlagningen i södra Europa, i exempelvis Spanien, Frankrike och Portugal.Lamm - ett får yngre än ett år gammalt

Dilamm - ett mjölkmatat lamm mellan 6 och 8 veckor gammalt

Vårlamm - ett mjölkmatat lamm mellan tre och fem månader gammalt, född under senvinter eller tidig vår och som säljs före 1 juli.

Årsunge - ett ungt får mellan 12 och 24 månader

Mjölkmatat lamm - kött från ett från mjölkkoavvänjt lamm, vanligtvis mellan fyra och sex veckor gammalt och väger mellan 5,5 och 8 kg. Lammet går knappt att få tag på i länder som USA och Storbritannien där det anses oekonomiskt. Smaken och konsistensen på mjölkmatat lamm när det blivit grillat eller rostat anses allmänt[enligt vem?] vara godare än från ett äldre lamm. Mjölkmatade lamm finns i vissa regioner i Spanien och är väldigt populära till påsk i Grekland där de grillas på ett spett.

Spädlamm - en term som används i Australien och som inkluderar unga mjölkmatade lamm såväl som lite äldre lamm upp till runt sju månader gamla som fortfarande är beroende av deras mors mjölk. Kadaver från dessa lamm väger ofta mellan 14 och 30 kg.

Saltängslamm - köttet från får som betar på saltängar i kustliga flodmynningar som tvättas av tidvattnet och hjälper ett antal salttåliga grässorter och örter såsom havsfänkål, ängssyra och lavonium. Beroende på var saltängen är placerad kan floran se helt olika ut. Saltängslamm har länge uppskattats i Frankrike.

Lamm- och fårkött är köttet från det domesticerade fåret. Köttet från ett djur under ett år kallas lamm, från de lite äldre årslamm följt av får.Tänk på det innen du spiser!

2011-07-27 @ 19:01:08
URL: http://hannaflemstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0