en ruggigt bra mening

"när förändringarnas vind blåser, bygger somliga vindskydd, och andra väderkvarnar."
jag känner mig som en väderkvarnsmänniska i en värld utan blåst. om ni förstår vad jag menar.

vi ska till brändön ikväll.
jag: vem ska skjutsa ikväll?
linnea: min pappa kan skjutsa in oss... eller.. ut oss.

brändön är ju en bit UT som sagt. det är 13 km värre än bensbyn, så då förstår ni.
ha det mega bra!


sommardrink

Kommentarer
Postat av: Anonym

Väderkvarn eller på skånska vindmölla, eller mölla, är en kvarn som drivs med vindkraft. Väderkvarnen uppfanns i Persien runt år 600 e.kr. Tillsammans med vattenkvarnen hörde den till de första maskiner som drevs med något annat än muskelkraft.Väderkvarnar finns av minst tre huvudtyper.Stubbkvarnen är en väderkvarn med ett hus som kan roteras beroende på vindriktningen, och fyra vingar som sitter i ett kors. dessa är vanligen byggda helt av trä stående på en stubbe av trä eller sten, kring vilket hela kvarnhuset är vridbart i vindriktningen. Denna kvarntyp är mycket vanlig på Öland, där den blivit en symbol för landskapet.

Holländaren, eller hättkvarnen karaktäriseras av att endast den översta delen av kvarnhuset är vridbart. Denna kvarntyp kan byggas betydligt större än en stubbkvarn. Kvarnhuset är ofta byggt av sten eller trä. I Sverige förknippas denna kvarntyp ofta med Skåne där de brukar benämnas möllor, men de förekommer också på andra håll. Mindre hättkvarnar är tämligen rikligt förekommande på delar av Gotland.

Paltrockkvarnen är en kvarntyp där hela kvarnhuset vrids, men inte som hos stubbkvarnen kring en axel, utan genom att kvarnbyggnadens yttre del är hjullagrad mot dess plattform.

I alla dessa väderkvarnstyper förs kraften från den roterande axeln (gångåsen) på vilken vingarna är fästade, via kugghjul över till en eller flera stenpar. Den övre stenen, löparen, roterar mot den undre fasta stenen, liggaren. Mälden fylls på genom centrumhålet i löparen (ögat), och mjölet samlas upp i ett mjölkar som omsluter liggaren.Motsvarande konstruktioner har använts till andra ändamål än malning; mest kända är kanske de nederländska kvarnar som pumpade ut vatten ur poldrar. I Sverige konstruerade man så kallade väderpumpar för en del gruvor men de blev aldrig någon framgång. En vädersåg är en sorts väderkvarn som används för att såga upp timmer, det vill säga en kombination av väderkvarn och sågverk. Denna sågtyp kom först till användning i Holland men har även brukats i Sverige. På Öland har även vinddrivna skurverk, för att göra kalkstensplattor för byggnadsändamål släta, använts.Talesättet slåss med väderkvarnar härstammar från Cervantes roman Don Quijote, där riddaren i huvudrollen får för sig att väderkvarnar är ondskefulla jättar.

Benämningen "väderkvarn" kommer av att man förr i tiden oftast använde ordet "väder" för blåst, i betydelsen strömmande luft. Översatt till dagens språkbruk skulle såldes väderkvarnen benämnas vindkvarn i likhet med hur man benämnde dessa i Skåne, vindmölla.http://www.travel-images.com/windmills.htmlGud skall alltid vandra med dig på din väg, hur syndig du än må vara. Fest är inte något man "behöver" göra. Stå över grupptrycket, som förövrigt jag har gjort, och hjälp dig själv medan Gud, herren, försöker hjälpa dig, ett hopplöst fall. Må herren vägleda dig! AMEN

Postat av: blompan

HAHAHAHAHAHAHAHAHA hanna!!!

2009-03-15 @ 03:03:46
URL: http://jojehanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0